Bilgisayarların birbiri ile iletişim kurması için IP adresleri vardır. IP adresleri portlara bölünme gösterir. Bu sayede de sanal bir veri yolu oluşumu meydana gelir. Port kelimesinin sözlük anlamı liman demektir. Bunun yanında bilgisayar ağlarında ise köprü olarak isimlendirilir. Bilgisayarlarda veri alışverişinin sağlanması açısından port oldukça önemlidir.

Port veri alışverişlerini numaralar ile sağlar. Bu sayede aynı anda pek çok işlemin yapılması mümkün olur. 0’dan başlayarak 65535’e kadar değerlere bölünmektedir. Port TCP ve UDP olarak ikiye ayrılır.

IP ve Port Arasında Nasıl Bir İlişki Vardır?

Veri alışverişi ile ağ ortamında iletişimin sağlanması amacıyla sunucu programları bilgisayarlara IP verir. IP adresi ile ulaşılan bilgisayarlardan hizmet alınması adına port numarası kullanılır. Bilgisayarlardaki IP adreslerinin kullandığı portu tespit etmek mümkündür. Bunun için Başlat, çalıştır, cmd şeklinde komut istemi yapılır. Ardından “netstat – an” komutu girilir. Bu şekilde bağlantılar gözlemlenir.

TCP Nedir?

TCP açılımı Transmission Control Protocol şeklindedir. Bu protokol Amerika Savunma bakanlığının geliştirmiş olduğu bir protokoldür. Bu sayede bilgisayarlardaki temel iletişimin sorunsuz bir şekilde gerçekleşmesi sağlanır. Bunun yanında veri alışverişinde veri bütünlüğünün sağlanmasına olanak sağlar. TCP ile kimlik doğrulaması yapmak da mümkündür.

TCP, bilgisayarlardaki iletişim kayıplarının engellenmesini sağlamak amacıyla geliştirilmiş olan bir protokoldür. http, POP3, HTTPS, SSH, TELNET, SMTP, FTP protokolleri TCP tarafından sağlanır.

UDP Nedir?

UDP açılımı User Datagram Protocol şeklindedir. Bu protokol TCP’ye alternatif olarak üretilmiştir. UDP, TCP’den daha hızlıdır. Bunun yanında ses ve video göndermek için de kullanılabilir. TCP veri bütünlüğü ile kimlik doğrulamasından sorumludur. Bu nedenle UDP TCP’den daha hızlıdır.

UDP, veri güvenliği ya da bütünlüğünden sorumlu değildir. Bu nedenle UDP daha az güvenilir bir protokoldür. TCP, veri paketlerini sıralı bir şekilde gönderir. UDP ise paket gönderimini akış sistemi ile gerçekleştirir.

Port Ne İşe Yarar?

Port, veri alışverişinin sağlanmasında görevlidir. Bilgisayarlarda bir IP adresi bulunur. IP adresleri ise portlara bölünür. Bu nedenle IP adresleri birden fazla amaçla veri alışverişini gerçekleştirebilir. Bilgisayar üzerinde bulunan programlar belli bir numarada yer alan portu kullanır. Bu şekilde kullanıcılar internet sitelerinde gezinirken aynı zamanda e-postalarını da kontrol edebilirler. Port bu nedenle köprü olarak isimlendirilir.

Port Yönlendirme Nedir?

Bilgisayarların IP’sinde yer alan veri alışverişlerinin durdurulması veya farklı bir yöne çevrilmesi port yönlendirme olarak isimlendirilir. Port yönlendirme ile IP adresini korumak da mümkündür. Bunun yanında oldukça güvenlidir. Bu yönlendirmeler farklı amaçlar için kullanılabilir.

Port yönlendirmeler; yerel port yönlendirme, dinamik port yönlendirme, uzak port yönlendirme şeklinde 3’e ayrılır. Yerel port yönlendirme, en güvenilir yönlendirme yöntemidir. Uzak Port Yönlendirme, kişilerin yek bir TCP protokolüne bağlanmasını sağlar. Dinamik Port Yönlendirme, en az tercih edilen yöntemdir.